De gevaren van en op de zee

De gevaren van en op de zee

’s Zomers is de zee heerlijk om te vertoeven van de hitte in de stad en ’s winters kan je er fijne wandelingen over heen maken om een frisse neus te halen. Als Nederlanders zijn wij verbonden met water en weten we als geen ander hoe we er mee om moeten gaan. Toch gaat het zo nu en dan toch mis in het water. Dit gebeurt veelal in zee: het blijft immers onvoorspelbaar. Hieronder lichten we de grootste gevaren toe en wat je moet doen als je er opeens mee te maken hebt. Want dat is het probleem van de zee: het gebeurt allemaal opeens!

Muien

Wellicht het bekendste fenomeen van de zee: een mui. Dit zijn openingen tussen de uiteinden van de verschillende banken. Je voelt dat je in een sterke zeewaarts stroming zit en dat je als het ware naar de zee wordt toe gezogen. Dit is erg gevaarlijk voor zwemmers. Je kunt een mui herkennen als er tussen golfen in een ”vlakte” zit, waar geen golven breken of geen schuim is. Doordat daar geen bank is, kunnen de golven zich niet stukslaan. Het is daar veel dieper en daar ontwikkelt zich dus een mui. Als je er midden zit, moet je rustig blijven en je mee laten gaan met de stroming. Zwem parallel aan het strand en zodra je de stroming voelt afnemen, zwem je via de zijkant terug.

Man overboord

Een nachtmerrie: plotseling valt er iemand van de boot of het schip af en drijft in het water. Wellicht met of zonder zwemvest. Het is een noodzaak om snel maar voorzichtig te handelen. Zorg dat je de drenkeling niet uit het gezicht verliest en blijf hem continu aanwijzen. Blijf ook met hem in contact door middel van praten of schreeuwen en geef ook aanwijzingen. Heb je een marifoon, schakel dan hulp in. Alle andere schepen in de buurt moeten dan ook helpen zoeken. Als lid van een zeevarend schip ben je verplicht om een STCW cursus te volgen en zo weet je precies wat je moet doen in zulke situaties. Maar als particulier die ook veel op het open water is, kan het ook handig zijn.

Aflandige wind

Dit gevaar komt het vaakst voor op de mooiste zomerdagen: aflandige oftewel oostenwind. De zee is dan erg vlak en dus optimaal om te gaan dobberen op bijvoorbeeld een opblaas band. Het gevaar is echter dat je binnen mum van tijd honderden meters bent afgedreven van de kust en dus gered moet worden. Houd dus goed in de gaten hoe ver je van de kust bent of ga samen het water in waarbij één persoon tot z’n middel blijft staan.

Ook geïnteresseerd in hoe je je het beste kan redden op zee? Kijk dan op de website van FMTC Safety voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.